1. Anasayfa
  2. Sağlık
Trendlerdeki Yazı

Gebelikte Diyabet Gestasyonel Nedir? Neden Olur? Nasıl Anlaşılır?

Gebelikte Diyabet Gestasyonel Nedir? Neden Olur? Nasıl Anlaşılır?
0

Gebelikte Diyabet / Gestasyonel Nedir? Neden Olur? Nasıl Anlaşılır? Gestasyonel diyabet, gebelik sırasında teşhis edilen diyabeti ifade eder. Gestasyonel diyabet, tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 7’sinde, genellikle gebeliğin ikinci yarısında görülür. Bebeğiniz doğar doğmaz hemen hemen her zaman geçer. Bununla birlikte, hamileliğiniz sırasında gestasyonel diyabet tedavi edilmezse, bazı komplikasyonlar yaşayabilirsiniz.

Gebelikte Gestasyonel Diyabet Neden Olur?

Hamilelik hormonları, vücudun, pankreasınız tarafından üretilen ve vücudunuzun gıda tarafından sağlanan yakıtları kullanmasına yardımcı olan bir hormon olan insülinin etkisine karşı dirençli olmasına neden olur.

Yediğiniz karbonhidratlar vücudunuza glikoz adı verilen bir yakıt sağlar; bu, beyninizi, kalbinizi, dokularınızı ve kaslarınızı besleyen kandaki şekerdir. Glikoz ayrıca gelişmekte olan bebeğiniz için önemli bir yakıttır. Gestasyonel diyabette insülin, glikozu ihtiyaç duyan hücrelere etkili bir şekilde taşıyamaz. Sonuç olarak, glikoz kanda birikir ve kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olur.

Gebelikte Diyabet Nasıl Anlaşılır / Teşhis Edilir?

Gestasyonel diyabet tanısı kan testi ile konur. Tatlı bir içecek içtikten sonra kan şekeri seviyeniz ölçülür. Kan şekeriniz çok yüksek ise, gestasyonel diyabetiniz var. Bazen kesin bir teşhis koymak için tek bir test yeterlidir. Daha sık olarak, bir ilk tarama testi yapılır ve ardından daha uzun bir değerlendirme yapılır.

Gestasyonel diyabet genellikle, plasentanın annenin insülinine müdahale eden daha fazla hormon ürettiği gebeliğin ilerleyen zamanlarına kadar ortaya çıkmaz. Gestasyonel diyabet taraması genellikle 24-28. haftalar arasında yapılır. Ancak yüksek risk altındaki kadınların ilk trimesterde taranması muhtemeldir.

Gebelikte Diyabet Risk Faktörleri Nelerdir?

Aşağıdakiler dahil olmak üzere bir dizi risk faktörü gestasyonel diyabet ile ilişkilidir:

  • Aşırı kilolu olmak
  • 9 kilodan daha ağır bir bebek doğurmak
  • Diyabetli bir ebeveyn veya kardeşe sahip olmak
  • Geçmişte gestasyonel diyabet geçirmiş olmak
  • İdrarınızda glikoz olması

Ek olarak, gestasyonel diyabet, Afrikalı Amerikalılar, Yerli Amerikalılar, Latinler ve ailesinde diyabet öyküsü olan kadınlarda daha sık görülür.

Gestasyonel Diyabet ve Bebeğiniz

Gestasyonel diyabet gelişmekte olan bebeğinizi birkaç şekilde etkileyebilir:

Yüksek doğum ağırlığı Anne kan dolaşımından daha yüksek şeker seviyelerine maruz kalmak daha büyük bir bebek ve yüksek doğum ağırlığı ile sonuçlanabilir. Bebeğin pankreası, yüksek glikoza tepki olarak ekstra insülin üretir, bu da bebeğin ekstra yağ depolamasına ve büyümesine neden olur. Daha büyük bir bebek doğumu hem anne hem de bebek için daha karmaşık hale getirebilir.

Düşük kan şekeri Hamilelik sırasında kan şekeriniz yükseldiyse, doğumdan kısa bir süre sonra bebeğinizde hipoglisemi adı verilen düşük kan şekeri olabilir. Bebeğinizin kan şekeri yükseldiğinde ürettiği ekstra insülin, doğumdan sonra kısa bir süre için bebeğinizin kan şekerini düşürmeye devam eder. Anne kanından sürekli şeker temini olmadan bebeğinizin kan şekeri seviyesi çok düşebilir.

Ancak bu geçicidir ve yeni doğan bebeğinize bakan hemşireler ve doktorlar bebeğinizi dikkatle izleyecek ve oluşabilecek düşük kan şekeri olaylarını tedavi edecektir.

Komplikasyonlardan Kaçınmak

Gebelikte diyabet komplikasyonları, hamileliğiniz sırasında kan şekerinizi kontrol altında tutarak önlenebilir. Tedavinin amacı kan şekerinizi normal aralıkta tutmaktır. Kan şekeri iyi kontrol edilen çoğu kadın, herhangi bir komplikasyon olmaksızın sağlıklı bebekler doğurur.

Gebelikte Diyabet Tedavi Seçenekleri

Diyet

Gestasyonel diyabet tedavisinde ilk adım, diyetinizi kan şekeri seviyenizi normal aralıkta tutmaya yardımcı olacak şekilde değiştirmektir. Kan şekerinizi yönetmenize yardımcı olacak özelleştirilmiş bir beslenme planı geliştirmek için bir diyetisyenle görüşmek iyi bir fikirdir. Ayrıca Gestasyonel Diyabet için Diyet Önerilerini de okuyabilirsiniz.

Ana diyet prensipleri

  • Yüksek şekerli yiyeceklerden kaçının. Hamileliğinizin geri kalanında tatlılardan, tatlılardan, şekerlemelerden, kurabiyelerden, içeceklerden ve meyve suyundan kaçının. Meyve yemelisiniz, ancak meyve doğal şeker bakımından yüksek olduğundan, bir seferde küçük bir porsiyonla sınırlayın.
  • Yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin makul kısımlarını yiyin. Karbonhidratlar ekmek, tahıllar, pirinç, makarna, patates, fasulye, meyve, süt, yoğurt ve bazı sebzelerde bulunur. Karbonhidratlı besinler sindirim sırasında glikoza dönüşür. Hem sizin hem de gelişmekte olan bebeğiniz için gerekli olan besinleri içerdikleri için önemlidirler. Her öğünde karbonhidratlı yiyecekler yemek önemlidir, ancak fazla yemeyin.
  • Daha küçük, daha sık öğünler yiyin. Gün boyunca tükettiğiniz karbonhidratlı yiyecekleri boşaltın. Bir oturuşta yenen karbonhidratlı yiyeceklerin porsiyon boyutunu azaltmak, hamilelik besin ihtiyaçlarınızı karşılamak için daha sık yemeniz gerektiği anlamına gelir. Üç küçük öğün ve öğünler arasında üç veya dört atıştırmalık yemek, kan şekerinizi yükseltmeden hamilelik diyeti hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Kan Şekeri İzleme

Gestasyonel diyabetinizin uygun şekilde kontrol edildiğini bilmenin tek yolu kan şekerinizi sık sık kontrol etmektir. Evde kan şekeri monitörünün kullanımı konusunda bilgilendirileceksiniz. Kan şekerinizi günde en az dört kez veya doktorunuzun önerdiği şekilde kontrol etmelisiniz. 

Sabahları herhangi bir şey yemeden veya içmeden önce açlık kan şekerinizi kontrol edin. Ayrıca üç ana öğününüzü yemeye başladıktan bir saat sonra kan şekerinizi kontrol edin: kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği. Hedef kan şekeri seviyeleri için doktorunuza danışın.

Diğer Tedaviler

Gebelikte diyabet geçiren kadınların çoğu, sadece diyetlerini değiştirerek kan şekerlerini kontrol edebilir. Bebeğiniz doğana kadar diyet kurallarına uymanız gerekir. Doğumdan sonra çoğu kadın normal beslenme alışkanlıklarına devam edebilir. Gestasyonel diyabet, bebeğinizi emzirme yeteneğinizi etkilemez.

Gestasyonel diyabet gelişen kadınların yaklaşık yüzde 30’u için diyet uygulamak kan şekerini kontrol etmek için yeterli değildir ve insülin almaları gerekir. İnsülin hamilelik sırasında güvenlidir. İnsülin alıyorsanız, reçete edilen diyete devam etmeniz ve kan şekeri seviyenizi izlemeniz gerekecektir.

Doğum sonrası

Bebeğiniz doğduktan sonra, normal olduğundan emin olmak için kan şekeriniz kontrol edilecektir. Neyse ki, gebelik diyabeti neredeyse her zaman bebeğiniz doğduktan sonra geçer. Kan şekeriniz normale dönmüyorsa bu, hamile kalmadan önce şeker hastalığınız olduğu anlamına gelebilir.

Hatırlanması gereken en önemli şey, tekrar hamile kalmadan önce kan şekerinizi kontrol etmektir. Gestasyonel diyabetli kadınların tip 2 diyabet geliştirme riski daha yüksektir. Hamile kalmadan önce şeker hastalığı olan kadınların hamilelik komplikasyonları riski daha yüksektir. 

Ana organ sistemlerinin geliştiği gebeliğin ilk 12 haftasında yüksek anne kan şekeri, fetüs için riskleri artırır. Gebelikte diyabet geçiren kadınlar, hamilelikten önce kan şekerlerini normale çevirerek sağlıklı bir bebek sahibi olma şanslarını artırmaya yardımcı olabilirler.

Sağlık hakkında diğer içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir