SSL Nedir? Özellikle yeni bir hosting aldığımızda karşılaşacağımız kavramlardan birisi de SSL oluyor. SSL sertifikası son zamanlarda tarayıcıların özellikle kontrol
SSL Nedir? ettiği noktalardan birisi haline gelmiş durumda. Bu nedenle de SSL sertifikası olmayan sitelere girerken bu site ile bağlantınız güvenli değildir” uyarısı çıkarmaktadırlar. Durum böyle olunca yeni aldığımız hostingin veya sunucunun bu sertifikayı kurması büyük önem taşıyor
SSL Nedir?
SSL Sertifikası Ne İşe Yarar
SSL (Secure Sockets Layer) sertifikası bir web sitenin kimliğini doğrulayan ve web sitesine yüklenen içeriklerin şifreli olarak taşınmasını sağlayan bir sertifikadır. Adı sertifika olsa da aslında arka planda teknik bir yapısı vardır. Web siteye yüklenen dosyaların, resimlerin, yazıların ve en önemlisi parolaların şifreli bir şekilde aktarılmasını sağlar. SSL sertifikası sunan farklı firmalar farklı özellikler sunmaktadır. Bunlar sundukları özelliklere göre farklılık göstermektedir. Daha fazla özellik sunan firmalar da daha yüksek fiyatlar talep etmektedir.
Bir Sitede SSL Sertifikası Olup Olmadığı Nasıl anlaşılır?
Bir sitede SSl sertifikası olup olmadığını anlamak çok kolaydır. Bunun için girdiğiniz internet sitesinin alan adına yani tarayıcınızın adres satırına bakmanız yeterlidir. Eğer adres satırındaki adres https:// ile başlıyorsa bu sitenin SSL sertifikası vardır. Bunun yanında tarayıcılarda yine adres satırında bir kilit işareti bulunur. Bu kilit işareti veya tarayıcıya göre bu kilit işareti yeşil ise girdiğiniz sitede sertifika bulunuyor demektir. Eğer girdiğiniz sitede sertifika yoksa adres çubuğundaki adresi http:// ile başlayacaktır, yine bu kilit işareti bulunmayacak veya kırmızı olacaktır, son olarak ise tarayıcınız zaten genellikle bu tür sitelere girerken sitenin güvenli olmadığını size bildirecektir.
SSL Sertifikası Olmayan Siteye girilir Mi?
Burada sitenin ne sitesi olduğu büyük önem taşımaktadır. Sadece bir blog sitesi ise ve sadece bir yazıyı okuyup çıkacaksanız bu tür sitelere girmenizde bir zarar yoktur. Fakat bu girdiğiniz site bir alışveriş sitesi ise veya sizin bilgilerinizi girmeniz gereken bir site ise mutlaka uzak durmanız gerekmektedir. Sertifikası bulunmayan sitelerde yazdığınız bilgiler şifresiz olarak iletilecektir. Bu da kötü amaçlı bir kişinin kolaylıkla verilerinizi ele geçirebileceği anlamına gelmektedir. Bu nedenle kart bilgisi, adınız soyadınız veya benzer bir bilgiyi gireceğiniz sitede mutlaka SSL sertifikasının bulunmasına ve geçerli olmasına dikkat ediniz. Eğer geçerli bir sertifikası yoksa bu site ile bilgilerinizi paylaşmayınız. Sertifikası olmayan sitelere girmek çoğu zaman tehlikeli olmayacak olsa da bu tür sitelerle veri paylaşmak büyük bir sorundur.
SSL Sertifikaları Arasındaki Farklar Nelerdir?
SSL sertifikaları arasında birçok fark bulunmaktadır. Bunların en başında garanti gelmektedir. Firmalar verilerinizi şifreli iletme karşılığında size bir garanti sunarlar. Eğer sertifikadan kaynaklı bir veri sızıntısı olursa bu durumda zararınızı karşılarlar. Tabii ki bu garanti daha çok e-ticaret siteleri için önem taşımaktadır. Basit bir blogda karşılıklı fazla bir veri aktarımı olmadığı için bu kadar pahalı SSL çözümlerine gerek yoktur. Bunun dışındaki farklar;
- SSL sertifikalarının bir ksımı alt domainleri kapsamaz. Örneğin siteniz örnek.com ise ve siz deneme.örnek.com şeklinde bir alt alan adı oluşturacaksanız alt alan adı desteği de sunan bir çözümü tercih etmelisiniz.
- SSL Sertifikaları arasındaki farklardan birisi de adres çubuklarında karşımıza çıkıyor. Bazı SSL sertifikaları sadece yeşil bir https:// oluşmasına neden olurken bazıları https://’den önce firma isminizin de yazmasını sağlıyor.
- Bir diğer fark teslim süresinde ortaya çıkıyor. Tabii ki bu işlemin teknik bir tarafı da olduğu için bazı sertifikaların sitenize tam olarak uygulanması 20 güne kadar sürebiliyor. Bazıları ise anlık teslim ediliyor. Bir diğer fark da burada karşımıza çıkıyor.
- Bir diğer fark kişisel ve kurumsal farkı diyebileceğimiz bir fark oluyor. Bazı SSL sertifikaları domainden çok firma bazlı alınıyor. Eğer bir firma değilseniz sadece tek bir internet siteniz varsa bu tür sertifikaları alamıyorsunuz.
- En önemli farklardan birisi de mobil desteğinde bulunuyor. Günümüzde neredeyse tüm SSL sertifikaları mobil desteği sunsa da bazı çözümler de mobil destek sunulmayabiliyor. Aldığınız sertifikada mutlaka mobil desteği de olmasına özen gösterin.
- Tabii ki en büyük fark fiyat farkı oluyor. Firmalar sundukları bu SSL sertifikaları karşılığında aylık bir iki dolardan başlayıp 80-100 dolara kadar fiyat isteyebiliyor. Size sunulan garanti oranı, sundukları ek hizmetler, mobil desteği olup olmaması gibi etmenler fiyatın yükselmesinde etkili oluyor.
Ücretsiz SSL Alınabilir Mi?
Evet ücretsiz olarak Let’s Encrypt firmasından SSL almanız mümkündür. Zaten hosting aldığınız firmaların çoğu ücretsiz bir şekilde bu sertifikayı size sağlayacaktır. Bu sertifikanın çoğu desteği bulunsa da size maddi bir garanti vermediğini unutmamanız gerekmektedir. Bir blog veya benzer bir amaçla kullanacaksanız bu sertifika size fazlası ile yeterli gelecektir. Tarayıcılarda sitenize girerken oluşan “bu site güvenli değildir” uyarısını ortadan kaldıracaktır. Fakat özellikle kurumsal bir amaçla veya büyük bir e-ticaret sitesinde kullanacaksanız daha profesyonel hizmetlere yönelmeniz ve ücretli seçeneklere bakmanız gerekmektedir.
wordpress hakkında diğer içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz.