Surface Go 3, etkileyici bir şekilde çok yönlü olan eğlenceli bir cihazdır, ancak dizüstü bilgisayarınızın yerini almak yerine pahalı bir eklenti gibi hissettirir.
Üst düzey Surface Pro’ya uygun fiyatlı bir alternatif olarak sunulan bu ürün, tam 2’si 1 arada işlevsellikten ödün vermeden Windows deneyimini küçültmeyi amaçlıyor.
İkinci nesil Surface Go, ekran boyutunu 10 inçten 10,5 inç’e çıkardı. Microsoft, kasanın altında gerçekleşen tek dikkate değer değişikliklerle, üçüncü yineleme için bu boyutlara bağlı kaldı.
Ancak Surface Go-3, yeni bir cihazı haklı çıkarmak için yeterli bir yükseltme mi? Ve insanları diğer Windows 2’si 1 arada bilgisayarlardan uzaklaştırmak için yeterli mi? İşte tam inceleme.
Surface Go 3 Tasarımı
- Go 2 ile aynı tasarım
- Harika kickstand dahil birinci sınıf yapı
- Tıknaz çerçeveler ve sınırlı bağlantı noktaları
Surface Go 3’ün tasarımı, öncekilerden herhangi birini kullanan herkese tanıdık gelecektir. Daha önce sayısız kez gördüğümüz aynı magnezyum alaşımlı yapıyı kullanıyor, ancak onu bu daha uygun fiyat noktasında gördüğüme sevindim.
Buna rağmen, tabletin kendisi hala sadece 544g ağırlığında ve bu da onu son derece taşınabilir hale getiriyor. Ağırlığı kapak takılıyken bile toplam 789 gr. Bu, neredeyse tüm normal kapaklı dizüstü bilgisayarlardan çok daha hafiftir.
Go 3’ün arkası, diğer önemli güçlü yönlerinden birini bulacağınız yerdir, yerleşik kickstand. Bu etkileyici bir şekilde sağlamdır ve iş akışınıza uyacak şekilde çok çeşitli farklı konumlara ayarlanabilir.
Go 3’ün arka tarafı daha kaliteli bir cihaz yanılsaması veriyorsa, ön tarafta durum böyle değil. Buradaki sorun ekran değil, onu çevreleyen kalın çerçeveler.
Bunlar Go 2’ye kıyasla değişmedi, yani %76.5’lik inanılmaz bir ekran-gövde oranını koruyor. Hiçbir şekilde bir anlaşma kırıcı değil ama Go 3’ün tarihli görünmesini sağlıyor. Bu yıl, Surface Pro 8’in uzun zamandır beklenen yeniden tasarımından sonra daha fazla dikkat çekiyor, ancak bu cihaz genellikle fiyatın iki katından fazlaya mal oluyor.
Surface Go 3, daha pahalı olan kardeşiyle aynı 5.0Mp ön kameraya sahip, yani Full HD (1080p) videoyu destekliyor. Bu, modern dizüstü bilgisayarların çoğunda bulacağınızdan daha iyi – çift mikrofonla birleştiğinde, Go 3’ü görüntülü aramalar için mükemmel bir cihaz haline getiriyor.
Çift 2W stereo hoparlörler sayesinde ses çıkışı bu boyutta bir cihaz için etkileyici. Müzik daha çok bir mücadele olsa da, net ve net sesler vermekte özellikle iyidir. Mükemmel bir şekilde dinlenebilir, ancak bası yoktur ve daha yüksek ses seviyelerinde bozulmaya eğilimlidir.
Harici ses ekipmanı bağlamak elbette kolay bir çözümdür. Seçeneklerden biri 3,5 mm kulaklık jakını kullanmaktır, ancak bu, Go 3’teki çok az sayıdaki bağlantı noktasından biridir. Mevcut olan tek diğerleri 1x USB-C (Thunderbolt desteği olmadan), bir microSD kart yuvası ve şarj için Surface Connect’tir.
Tüm bağlantı noktalarının tabletin kendisinde olması gerektiğini anlıyorum, ancak kesinlikle daha fazlası için yer vardı. Yatay modda kullanıldığında güç ve ses kontrollerinin ekranın üst kısmında olmasının nedeni aynı, ancak bunu bir sorun olarak görmedim.
Tip Kapak ve diğer aksesuarlar
- Type Cover’da harika klavye
- Zayıf izleme dörtgeni
- Type Cover, mouse ve stylus ayrı satılır
Dikkat edilmesi gereken diğer tasarım öğesi, Tip Kapağını sorunsuz bir şekilde bağlamak için kullanılan Go 3’ün bir tarafındaki pimlerdir. Buz Mavisi sürümü test edildi, ancak Microsoft web sitesi aracılığıyla Poppy Red, Platinum veya Black olarak da mevcut.
Type Cover ikna edici bir yazma deneyimi sunsa da bu önemli bir ek yatırımdır. Tuşlar tıkır tıkır ve dokunsaldır, boyutu göz önüne alındığında iyi bir seyahat imkanı sunar. Klavyenin kendisi bildiğinizden daha küçük, ama çabucak alıştım. Ayrıca, genellikle klavye aksesuarlarından feda edilen arkadan aydınlatmalı tuşlara da sahip olursunuz.
Type Cover’ı daha ergonomik bir açıyla eğme seçeneği var, ancak bu, fonksiyon tuşlarına ulaşmaya çalışırken birçok ekrana yanlışlıkla dokunmaya neden oldu.
Dikkate değer bir diğer eksiklik, parmak izi sensörüdür, yani bir parola girmek istemiyorsanız yüz kilidi açmaya güvenmeniz gerekir.
Minik izleme dörtgeni de bir hayal kırıklığıdır, çok fazla gezinme yapmanız gerekiyorsa zahmetli ve sinir bozucu olur. Bu nedenle, kablosuz Yüzey Faresini bağlamanızı tavsiye ederim. Çok sayıda not alma veya dijital çizim yapıyorsanız, Yüzey Kalemi ekleme seçeneği de vardır. Gördüğünüz gibi, tam Surface Go 3 deneyimi hızla pahalı hale gelebilir.
Surface Go 3 Görünüm
- Go 2 ile aynı 10.5 inç LCD ekran
- Sağlam görüntüleme deneyimi
- 60Hz ile sınırlı
Ekran, Microsoft’un Go 3’te yükseltmemeyi seçtiği bir alandır. Önceki modelle aynı 10,5 inç, 1920×1280 dokunmatik ekrana sahip ve Surface cihazlarıyla ilişkilendirmeye geldiğimiz kutu 3:2 en boy oranını benimsiyor.
Microsoft, OLED değil, LCD olmasına rağmen bunu bir ‘PixelSense’ ekranı olarak tanımlıyor. Bu benim için gerçek bir sorun değildi, özellikle Go 3’ü birkaç saat kullandıktan sonra. Etkileyici ayrıntı ve iyi renk doğruluğu sunarak içerik tüketimi için harika bir seçenek haline getirir. Ayrıca maksimum 413 nit parlaklık gözlemlendi. Bu, doğrudan güneş ışığı altında olmasada, dış mekan kullanımını mümkün kılıyor.
Ancak, burada Surface Pro 8’e kıyasla büyük düşüş, yenileme hızıdır. Go 3, 60Hz panele sahipken, Pro 8 120Hz’e geçiş yaptı. Burada ekstra akışkanlık ve yumuşak geçişler görmemek üzücü ama bu fiyat noktasında bu beklenebilir.
Genel olarak, Surface Go 3’ün ekranı, günlük kullanım için istediğiniz her şeyi sunar.
Surface Go 3 Özellikler ve performans
- Yeni Intel Core i3 modeli
- Sağlam günlük performans
- Sınırlı dahili depolama
Test edilen en üst düzey model artık bir Intel Core i3 işlemci (Core M3’ten yukarı) kullanıyor, ancak bu 10. nesil bir yonga ve en son Tiger Lake değil. Aynı 8GB RAM ile performanstaki artış çok dikkat çekiciydi – ancak bu Go 2’nin Pentium Gold modeliyle kıyaslandığında.
Temel günlük kullanım için Go 3 gayet iyi başa çıkıyor. Ara sıra yaşanan tereddüt dışında, web’de gezinme, e-postaları kontrol etme veya sosyal medyayı kaydırma ile ilgili gerçek bir sorunum olmadı. İnternet bağlantımın sıfırdan kurulu olması koşuluyla, video akışı bir başka önemli noktaydı.
Daha zorlu bir şey için, daha güçlü bir şeye yükseltmenizi tavsiye ederim. Kriterlerin gösterdiği gibi, son derece sabırlı olmaya hazır değilseniz, video düzenleme veya oyun oynama gibi görevler için uygun değildir.
Yukarıdaki tablodaki 2’si 1 arada bilgisayarların çoğunun önemli ölçüde daha pahalı olduğunu belirtmekte fayda var. Bu fiyat civarında, Surface Go 3 ün i3 modeli performans açısından hala rekabetçi. Ancak, onları test etmeden Pentium Gold 6500Y konfigürasyonlarının nasıl olduğu hakkında yorum yapamam.
Bu en pahalı yapılandırma olmasına rağmen, yine de 128 GB SSD ile sınırlısınız. Önceden yüklenmiş sistem dosyaları hesaplandıktan sonra, bu, hızla doldurulabilen yaklaşık 90 GB boş alan demektir. Muhtemelen microSD kart yuvası aracılığıyla genişletilebilir depolamadan yararlanmak isteyeceksiniz. Surface Pro 8’den farklı olarak LTE bağlantısı seçeneği yok.
Surface Go 3 Yazılım
- S modunda Windows 11 kutudan çıktı
- Windows 11 Home için kolayca değiştirilebilir
- Tabletler için optimize edilmiş hissetmiyor
Surface Go 3, Windows 11’i kutudan çıkar çıkmaz çalıştıran ilk yeni sürümlerden biridir. Burada Windows 11 Home S modunda, ancak Ayarlar’da normal sürüme geçmenizi şiddetle tavsiye ederim. Yalnızca Microsoft Store’dan değil, web’den uygulama indirmenize izin verir.
Beklendiği gibi, Microsoft’un reklamını gördüğünüz Windows 11 deneyiminde hiçbir değişiklik yok, bu kadar küçük bir ekranda kullanmak garip olsa bile. Yeni çoklu görev işlevi, Windows 11’in en yüksek profilli yeni özelliklerinden biridir, ancak bölünmüş ekranda iki veya daha fazla uygulama kullanmak burada gerçekten mantıklı değil. Ekranın birçok tablete benzer boyutta olduğu göz önüne alındığında, yerel Android uygulaması desteği olan bir şey.
Ancak, Windows 10’dan farklı olarak, Windows 11’de ayrı bir tablet modu yoktur. Klavyeyi çıkardıktan sonra fark edilen tek gerçek değişiklik, görev çubuğu simgeleri ve ekran klavyesi arasındaki daha büyük boşluklar.
Surface Go 3 Pil ömrü
- Yaklaşık. 28Wh pil
- Testlerde ve kişisel deneyimde zayıf pil ömrü
- Surface Connect aracılığıyla hala şarj oluyor
Microsoft, Surface Go 2 için belirli bir pil boyutu belirtmedi, ancak burada farklı bir hikaye var. Go 3’ün nominal kapasitesi 28Wh. Pek çok dizüstü bilgisayar bunu iki katına çıkardığında bu endişe verici geliyor, ancak bunun, çoğundan daha az talepkar dahili özelliklere sahip çok daha küçük bir ekran olduğunu unutmamalısınız.
Microsoft’a göre pil 11 saate kadar dayanacak, ancak 720p video döngü testimiz bunu yansıtmıyor. Go 3’ün gücünün bitmesi, önceki modelde 14 saat 3 dakika iken 8 saat 42 dakika sürdü. Tek açıklama, daha fazla güce aç olan Intel Core i3 yongası, neredeyse tüm diğer özellikler aynı.
Ne yazık ki bu, Surface Go 3 ün tek bir şarjla tam bir iş günü sürmesinin olası olmadığı anlamına geliyor. Testin parlaklığı nispeten loş bir 120 nit olarak ayarlandı ve sadece ekran açık kalma süresinin bir ölçüsü olarak hizmet ediyor. Deneyimlere göre, birkaç sekme/uygulama arasında geçiş yapmak ve otomatik parlaklığı açık bırakmak pili çok daha hızlı tüketti. Bir seferde birkaç saat bir güç kaynağından uzakta olmayı planlıyorsanız, bu muhtemelen size göre bir cihaz değildir.
Teknoloji Haberleri hakkında diğer içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz.