Hosting Nedir Nasıl Alınır? Hosting Nedir Hosting kavramı bir web sitesi kurmak isteyen kişilerin karşısına çıkacak olan ilk kavramlardan birisidir. Peki Hosting nedir? Nasıl Alınır?
Hosting Nedir Nasıl Alınır?
Hosting Nedir? Hosting aslında size sunulan bir bilgisayardır. Bu bilgisayar web sitenizi yayınlamanızı sağlar. Site içerisinde kullanacağınız resim, yazı, müzik ve video gibi içeriklerin barındırılmasını sağlar. Yani sitenizin verilerini depolayan ve bunları sitenize giren kullanıcılar ile paylaşan büyük bilgisayarladır. Eğer bir web sitesi sahibi olmak istiyorsanız almanız gereken ilk ihtiyaç hostinglerdir. Hostingler bir web sitesi için olmazsa olmaz gereksinimdir. Tüm sitenizin verileri bu hostingler üzerinde saklanacak ve kullanıcılar ile paylaşılacaktır.
Hosting Nasıl Alınır?
Hosting almak için birçok firma bulunmaktadır. Bu firmalardan birisine üye olup kolaylıkla hosting alımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Fakat bir firma ve dolayısı ile hosting seçerken dikkat etmeniz gereken birçok nokta bulunmaktadır. Hosting alımlarında ödemeler aylık veya yıllık olarak yapılmaktadır. Süreniz dolduğunuz da size yedek almak için bir süre verilmekte daha sonrasında web siteniz silinmektedir. Bu nedenle hosting aldığınızda kaç aylık aldığınıza ve size yedek için ne kadar süre verildiğine bakmanız gerekmektedir.
Hosting almak için gerekli olan bir ihtiyacınız da domain yani alan adıdır. Alan adınız olmadan hosting alımınız tamamlanmayacaktır. Bir hosting almadan önce mutlaka alan adı almanız gerekmektedir.
Hosting Alırken Dikkat Edilecekler?
Aynı bir bilgisayar alırken olduğu gibi hosting alırken de dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Yapacağınız işe ve kuracağınız siteye göre alacağınız hosting de farklı özellikler sunmalıdır. Bir hosting alırken dikkat etmeniz gereken bir çok nokta vardır.
Hosting Nedir Nasıl Alınır? Hosting Türü
Hosting alırken karşınıza çıkacak ve dikkat etmeniz gereken ilk nokta hosting türüdür. Bir web sitesi açarken karşınıza temelde iki tür hosting çıkacaktır. Bunlardan birisi web hosting diğeri ise reseller hostingdir. Web hosting sadece bir adet alan adı yani bir adet internet sitesi saklayacağınız hosting türüdür. Reseller (bayi) ise birden fazla site barındırabileceğiniz hosting türüdür. Reseller hosting ’de birçok işlemi sizin yapmanız gerekmektedir. Daha çok profesyonel kullanıcıların tercihi olmaktadır. Eğer sizin tek derdiniz bir internet sitesi açıp burada bir şeyler paylaşmaksa tercih edeceğiniz tür web hosting olmalıdır.
Hosting Özellikleri
Başta belirtiğimiz gibi hostingler aslında birer bilgisayardır. Aldığınız hostingin işlemci, ram, depolama alanı, internet bağlantısının hızı gibi birçok özelliği bulunmaktadır. Özellikle işlemci limiti ve ram miktarı yapacağınız işe göre büyük önem kazanmaktadır. Hızlı bir web siteniz olsun, içerikleriniz hızlı yüklensin istiyorsanız bu durumda işlemci ve rami yüksek hostingler tercih etmelisiniz. Yine depolama alanını da yapacağınız işe göre belirlemelisiniz. Basit bir blog sitesi için 3gb ile 5gb arasında bir alan yeterli olacakken siz video paylaşacaksanız, resimler yükleyecekseniz daha fazla alan sunan hostinglere yönelmelisiniz. Bunun yanında sınırsız alan sunan hostinglerde fiyat farkı çok yüksek değilse tercih sebebi olabilir.
Trafik Limiti
Trafik sitenize giren kişilerin kaç mb’lık içerik tükettiğinin göstergesidir. Örneğin bir kişi sitenize girip bir resime baktı, bir yazı okudu ve bir video izledi diyelim. Bunların tamamı sonucunda da 200mb’lık içerik tüketti. Bu miktar sise site trafiği olarak yansıyacaktır. Hosting firmalarının bazıları sitenizde bu tür bir limit uygulamaktadır. Size ne kadar trafik limiti lazım olduğu açacağınız site ile ilgilidir. Fakat burada bizim önerimiz sınırsız trafik sunan firmaları tercih etmeniz olacaktır.
Hosting Nedir? Nasıl Alınır? Fiyat
En önemli konulardan birisi tabii ki fiyattır. Aldığınız hosting’in fiyatı sundukları ile uyumlu olmalıdır. Aylık 4 TL’den başlayıp 100’er TL’ye kadar giden hostingler bulunmaktadır. Aradığınız özelliklerin sayısı artıkça, depolama kapasitesi artıkça, trafik limiti yükseldikçe, ram ve işlemcisi yükseldikçe fiyatı da yükselmektedir. Bu nedenle ihtiyacınızı iyi belirlemeli ve ihtiyacınız olmayan özelliklere para vermemelisiniz.
SSL Sertifikası
Bir diğer önemli konu da SSL sertifikasıdır. Özellikle basit bit blog açacaksanız hostingi aldığınız firmanın size ücretsiz bir SSL sertifikası yani güvenlik sertifikası sunmasına dikkat ediniz. Aksi halde sitenizi açtıktan sonra ek bir masraf daha oluşacaktır.
Firma Desteği
En önemli noktalardan birisi de firmanın satış sonrası desteği olacaktır. Özellikle ilk kez bir hosting alıyorsanız birçok sorunla karşılaşma ihtimaliniz bulunmaktadır. Bu nedenle mutlaka satın aldığınız firmanın satış sonrası hizmetlerine de dikkat etmeniz gerekmektedir. Bir sorunla karşılaştığınızda size hızlı bir şekilde çözüm üretebilmesi gerekmektedir. Bu nedenle firmanın satış sonrası desteği de bakmanız gereken en önemli noktalardan birisidir.
wordpress hakkında diğer içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz.