Omicron Varyantı Nedir? Afrika tarafından geldiği bilinen ve mutasyona uğramış bir SARS COV-2 virüsü olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü kaygı oluşturan varyantlar listesi içerisine eklenen beşinci varyant olarak bilinmektedir. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, son dönemlerdeki vaka artışının nedenleri arasında Omicron Varyantı yer almaktadır. Hızlı bulaş riski ortaya çıkaran bu mutasyon, etki açısından da daha hafif seyretmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü, üye olan ülkelere Omicron varyantı konusunda ise açıklayıcı bir metin yayınlamıştır. Metin içerisinde ise Omicron virüsünün küresel düzey içerisinde çok daha fazla yayılma potansiyeli olduğunu iletmiştir. Yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınlamış olduğu bilgilendirici metin içerisinde, Omicron virüsünün pek çok sayıda mutasyona sahip olan farklı bir varyant olduğunun da altını çizmiştir.
Omicron Varyantıyla Diğer Varyantlar Arasında Fark
Omicron virüsünün hızlı bir şekilde yayıldığına dair en eski kanıt, Omicron virüsünün hızlı bir şekilde büyüdüğü ve ayrıca birbiri ardında eyaletlerde hakimiyet kurduğu Güney Afrika’dan geldi. Diğer ülkelerde ise araştırmacılar Omicron’u yükselme döneminde çok daha erken yakalayabildiler. Omicron vakaları ise her 2 ila 4 günde bir ikiye katlanmaktadır. Delta’dan çok daha hızlı bir orandır.
Omicron Varyantı Diğer COVID-19 Varyantlarından Şiddetli Mi?
İlk adımda bulunan bulgular, Omicron’un delta varyantından daha az bir şekilde şiddetli olabileceğini, fakat daha çok veriye ihtiyaç duyduğunu ve ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘’hafif’’ olarak göz ardı edilmemesi gerektiği konusunda uyarmaktadır.
Mevcut COVID-19 virüsünün tüm varyantlarının, dünya genelinde hala baskın olan Delta varyantı da dahil olmakla birlikte ciddi hastalığa ya da ölüme sebep olabileceğini hatırlamak son derece önemlidir. Bu sebeple virüsün yayılmasını önlemek ve aynı zamanda da virüse maruz kalma riskini azaltmakta son derece önemlidir.
COVID-19 Aşıları Omicron Varyantına Karşı Etkili Mi?
Günümüzdeki araştırmacılar, Omicron varyantının COVID-19 aşılarının etkinliği üzerindeki olası etkilerini araştırmaya devam etmektedir. Bilgi henüz sınırlıdır, fakat aşıların şiddetli hastalık ce ayrıca ölüme karşı etkinliğinde küçükte olsa bir azalma, hafif hastalık ve enfeksiyonu da önlemede bir düşüş olabileceğini söylenmektedir.
Delta gibi yaygın bir şekilde dolaşan diğer varyantlara karşılık korunmak adına aşı olmakta son derece önemlidir. Sıra kişiye geldiğinde mutlaka aşı olmalıdır. Aşı iki doz içeriyor ise, maksimum korumaya sahip olmak amacıyla her ikisinin de yapılması büyük bir önem arz etmektedir. Daha önceden COVID-19 virüsü geçirilmiş olsa bile aşı olunması gerekmektedir.
Omicron varyantının iletilebilir olması konusunda ise araştırmalar hala devam etmektedir. Tüm bu bilgilerin yanı sıra, sosyal olarak karışan ve henüz aşılanma işlemini olmayan kişiler COVID-19 virüsüne yakalanma konusunda oldukça hassastır. Günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan PCR ve antijen bazlı hızlı tanı testleri ise Omicron da dahil olmak üzere COVID-19 enfeksiyonunu tespit etmeye devam etmektedir.
Sağlık hakkında diğer içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz.